anketa

Myslíte, že Ferrari v sezóně 2016 získá některý z titulů?
ano
graf 50%
ne
graf 50%
hlasovalo: 13521

Ferrari FXX

Ferrari FXX

Ferrari se v roce 2005 povedl zatím nevídaný kousek – přišlo s programem FXX, který je určen jeho nevášnivější a snad i nejmovitější zákazníky. Ferrari FXX je totiž nejbrutálnější automobil, který opustil brány továrny v Maranellu a který je určen do rukou obyčejných smrtelníků, rozuměj neprofesionálních řidičů, či spíš pilotů. Každý hrdý majitel tohoto vozu se jeho prostřednictvím totiž stane právoplatným členem testovacího týmu Ferrari. Bude se podílet na dalším vývoji Ferrariho vozů i nových technologiích. Sekundovat jim při tom samozřejm? budou odborníci z továrny. Ve skutečnosti se tak pocity a zkušenosti běžných lidí střetnou s názory profesionálů v podobě pilotů F1 včetně Michaela Schumachera. Ferrari plánuje vyrobit pouhopouhých 20 kusů tohoto výjimečného vozu, žádný z nich se však nikdy nedostane na veřejné silnice vzhledem k absenci homologace.

Ferrari FXX

Ferrari FXX je poháněno impozantním vidlicovým dvanáctiválcem o objemu 6262 ccm, který dosahuje maximálního výkonu 800 koní při 8500 otáčkách. Převodovka vozu pochází z monopost? F1, dokáže přeřadit mezi jednotlivými stupni za méně než 100ms. Automobil má tedy srovnatelné jízdní vlastnosti se špičkovými monoposty Formule 1. Na designu vozu je patrná inspirace Ferrari Enzo, jeho aerodynamika byl zkonstruována tak, že automobilu zaručí o 40% vyšší přítlak, než kterémukoliv z předchozích Ferrari. Samozřejmostí jsou nastavitelné prvky, tak jak si tomu bude žádat ten který okruh. Velkou zvláštností Ferrari FXX jsou jeho pneumatiky, postrádají totiž vzorek, jde tedy o tzv. slicky. Uvnitř kola pak trůní obrovské keramické brzdy, které se jist? dokáží postarat o ukrocení takového přebytku výkonu.

Do interiéru je možné přidat druhé sedadlo, řidič se tedy o svůj nevšední zážitek může podělit i se spolujezdcem. Co ale opravdu činí Ferrari FXX ještě větší raritou je fakt, že je vybaven telemetrickým systémem, který za jízdy v reálném čase snímá 39 různých veličin. Sesbíraná data jsou pak k dispozici jak technikům od Ferrari, tak i ostatním klientům programu FXX.

Ferrari FXX

Ferrari se také zavázalo v dalších dvou letech pořádat speciální uzavřené testovací dny na různých světových okruzích. Tím, kdo se o svůj vůz nebude chtít postarat sám vyjde Ferrari vstříc údržbou automobilu přímo v Maranellu. Následně je možno vůz připravit a dovézt na každý z Evropských testovacích dnů.

Závěrem snad stačí už jen dodat, že každý z oněch dvaceti vyrobených kusů vyjde na 1,5 milionu Euro. Bez daně…

Technické parametry k Ferrari FXX zatím nejsou k dispozici.

webdesign & all content © 1999-2024 Adam Fišer