anketa

Myslíte, že Ferrari v sezóně 2016 získá některý z titulů?
ano
graf 50%
ne
graf 50%
hlasovalo: 13529

Ferrari 575 GTC

Ferrari 575 GTC

Na jaře roku 2002 se světu představilo modifikované Maranello s označením 575M Maranello. Nového vozu se hned chytly soukromé závodní stáje, aby si ho podle svých představ (a technických předpisů) upravily na závodní okruhy - mimochodem s jedním Maranellem závodil i Tomáše Enge za tým Prodrive. Maranellští vyšli soukromým závodním týmům vstříc a v roce 2003 ve Frankfurtu předtavují prototyp 575 GTC, který je určten pouze pro závodní účely.

Automobil je určen pro závody FIA GT Championship, nasazen však může být i v dalších sériích Granturismo - jako jsou např. American IMSA, GrandAm series... Označení vozu navazuje na zažitou Ferrariho tradici, písmeno "C" znázorňuje označení závodních verzí GT vozů - Cometizione.

Ferrari 575 GTC

Na první pohled je jasně, že oproti "obyčejnému" 575M Maranellu doznal velkých změn už design vozu, zcela podmínený náročným závodním podmínkám. Na zádi nelze přehlédnout mohutné přítlačné křídlo, zatímco přední části dominuje velký spojler. Na víku od motoru objevio žebrování umožňující lepší "dýchání" motoru. Výfuky našly své místo v prazích; v bocích auta najdeme několik nových výdechů sloužících k chlazení jak brzd, tak motoru.

A když už hovoříme o motoru i ten doznal celkem značných změn, jeho objem vzrostl na necelých šest litrů díky čemuž podává velice slušný výkon 605 koňských sil. Řazení rychlostních stupňů obstarává šestistupňová sekvenční převodovka. Kde se ovšem přidá na výkonu je potřeba přidat i na brzdách, proto je Ferrari 575GTC vybaveno vetšími koutoučovovými brzdami na všech kolech. Kotouče jsou v duchu nejlepší technologie vyrobeny z kompozitových materiálů - tím se zvýšila jejich účinnost za vyšších teplot i životnost, naopak došlo k výraznému snížení jejich váhy.

Z interiéru zmizely veškeré luxusní výdobytky, zůstalo pouze nutné přístrojové vybavení. Karoserie automobilu byla také odlehčena, navíc doplněna povinnou ocelovou klecí.

Na závodní tratě se Ferrari 575 GTC dostane už na podzim roku 2003, snad naváže na úspěchy závodních Ferrariho dvanáctiválců z časů minulých...

Technické parametry k Ferrari 575 GTC zatím nejsou k dispozici.

webdesign & all content © 1999-2024 Adam Fišer